Aikikai Zveza Slovenije je postala polnopravna članica International Aikido Federation (IAF)

Aikikai Zveza Slovenije je v petek, 21.9.2012, postala polnopravna članica krovne mednarodne aikido organizacije, imenovane International Aikido Federation (IAF). To je zadnji formalni korak, ki Slovenijo postavlja na Aikido zemljevid sveta. Pot do članstva je trajala dobrih 7 let, tlakovana pa je bila z desetinami mednarodnih seminarjev, poletnih in zimskih šol, stotinami treningov ter več tisoč padci, po katerih smo se vedno pobrali.

Predstavniki Romunije, Venezuele, Estonije in Slovenije. Na sliki z leve:Marchis Dorin, Requena Nelson, Kagovere Anni in Alexandr Starovojtov (foto: IAF)


Zvezo je zastopal Aleksandr Starovojtov (3. dan), ki je tudi predsednik zveze že od ustanovitve dalje. Na kongresu mu je bila izkazana ta čast, da je v sklopu predstavitev veščine aikido (embukai) imel priložnost sodelovati kot demonstrator. Njegov uke je bil Frank Groenen iz Nizozemske.

V zvezo je včlanjenih 6 klubov, v katerih skupaj aktivno vadi približno 150 aikidok. V tem trenutku ima zveza kar 19 članov na eni izmed stopenj s črnim pasom. Številka pa se zna povečati še letos. Že do sedaj so bile vse mojstrske stopnje opravljene pred mednarodno komisijo, diplome pa podeljene s strani Hombu Dojo. To je sama zibelka veščine aikido, s sedežem v Tokiu, na Japonskem. Prav pod pokroviteljstvom Hombu deluje tudi IAF, le da predstavlja demokratično mednarodno organizacijo v kateri ima sedaj možnost glasovanja tudi Slovenija. Aikikai Zveza Slovenije je pred Hombu in IAF komisijo po vseh teh letih dela dosegla status reprezentativne zveze za državo Slovenijo. Vsaka država ima namreč le enega predstavnika.

Predno smo postali člani IAF smo morali izpolniti še mnogo drugih pogojev. Dva pomembnejša pa sta, da smo formalni člani tudi neposredno v Hombu Dojo (in kot predstavniki že uradno objavljeni na njihovi spletni strani) in sicer s 1.3.2012, ter člani Olimpijskega komiteja Slovenije.

S članstvom tako v Hombu in IAF pridobimo pravico samostojnega ocenjevanja izpitov mojstrske stopnje in predlaganje Hombu za izdajo uradne diplome za opravljen izpit. Do sedaj je imel to formalno pravico naš mentor in tehnični direktor, Sensei Wilko Vriesman, 6. dan. S strani Hombu in IAF nam je bil pred leti dodeljen kot tehnični direktor. Svojo nalogo je opravil več kot odlično in nas spravil na samostojno pot.

Wilko Vriesman Sensei, hvala.

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Mednarodni seminar v oktobru

Državni seminar za otroke in mladino