Mednarodno dogajanje v letu 2016

Doshu Moriteru Ueshiba s soprogo in slovensko delagacijo
V letu 2016 se je marsikaj dogajalo tudi v okviru mednarodnega aikido delovanja. Povzetek podajamo v nadaljevanju. 

Med 27. septembrom in 2. oktobrom se je v mestu Takasaki na Japonskem odvil 12. kongres IAF (International Aikido Federation), ki se ga je udeležila tudi četverica predstavnikov Aikikai zveze Slovenije. Kongres je med drugim prinesel tudi spremembe v vodstvu IAF, saj se je s položaja predsednika upravnega odbora po mnogo letih poslovil Peter Goldsbury, ki ga je za obdobje 4 let nasledil Japonec Kei Izawa. Zelo pomembno funkcijo v upravnem odboru, to je položaj generalnega sekretarja, je hkrati prevzel tudi naš mentor Wilko Vriesman iz Nizozemske. Aikikai zveza Slovenije spremembe toplo pozdravlja, saj bodo nove moči v vodstvu nedvomno prinesle tudi nove pristope in dodatno energijo pri popularizaciji aikida v globalnem merilu.

12. kongres je med drugim prinesel tudi sprejetje nekaj novih nacionalnih zvez v polnopravno članstvo pri IAF, med drugim hrvaške, madžarske, ukrajinske in španske zveze. Obetajo se tudi spremembe v smislu delovanja zveze in članic, komuniciranja na mednarodni ravni in samega delovanja upravnega odbora, ki bo v svoje delo vključil več ljudi z namenom pokrivanja raznih področij aktivnosti. Na kongresu je bila izpostavljena tudi vloga žensk v aikidu, na to temo se je odvila posebna okrogla miza z več priznanimi učiteljicami, prav tako se je oblikoval tudi poseben odbor za področje spolov. Poseben poudarek se pričakuje tudi na področju mladinskih programov ter aikida za invalide. 

Naša delegacija je na samem kongresu aktivno sodelovala, sklepala nove prijateljske vezi v svetovnem merilu, trenirala pri vrsti vrhunskih mojstrov ter se prepričala, da v Sloveniji gojimo visok nivo aikida. 

Novi predsednik UO IAF, Kei Izawa, s slovensko delegacijo
Novi upravni odbor IAF se je intenzivnega dela lotil takoj. V februarju 2017 bo tako v Tokiu že potekal prvi koordinacijski sestanek s Hombu dojem. Najbolj pa velja izpostaviti, da sta se novi predsednik ter generalni sekretar že v novembru udeležila sestanka predstavnikov zvez borilnih veščin v okviru mednarodne zveze SportAccord (zveza pod okriljem MOK, ki pokriva neolimpijske športe), ki je potekal v Lozani v Švici. Poleg obravnave vrste vprašanj, predvsem zdravja v športu, je potrebno poudariti, da je bil dosežen dogovor o organizaciji nove izdaje World Combat Games, ki bo potekala spomladi 2018. Predstavnika IAF sta med drugim izpostavila tudi potrebo po spremembi imena prireditve, ki bi moralo bolj verno odražati osnovno idejo borilnih veščin. 

Ponovno pa se spomnimo tudi dogodka z začetka leta, ko je Shihan Christian Tissier na januarski ceremoniji v Hombu doju prejel stopnjo 8. dan, k čemur še enkrat čestitamo. 

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Mednarodni seminar v oktobru

Državni seminar za otroke in mladino