Poročilo z mednarodnega srečanja


12. marca 2017 se je Aikikai Slovenija udeležila prvega mednarodnega aikido srečanja s poudarkom na enakopravnosti spolov na Nizozemskem. Program je bil sledeč:

V doju v Pappendalu so dopoldan vodile treninge: Satomi Ishikawa, 4. dan, Caroline Bied-Charreton, 5. dan in Renata Jocic, 6. dan.

To je bil najkvalitetnejši del dneva, saj aikido trening vodi k ravnotežju in iskanju popolnosti. Trenirali so tudi moški, vendar še nikoli nisem videla toliko žensk na tatamijih! Treningi in atmosfera se niso kaj dosti razlikovali od običajnega kvalitetnega aikido seminarja.

Po kosilu je imela delavnico Anita Paalvasto o uporabi aikido principov s poudarkom na ženskih/moških značilnostih v življenju in v aikidu. Delavnica je bila sproščujoča. Vsak je lahko sodeloval s primerjanjem pristopov, ki jih počnemo ženske in moški, in kako se da nasprotja umiriti.

Popoldan smo se dobili v konferenčni dvorani, kjer je bila glavna tema Vodenje. Začela je Jose Otte z zelo kratko predstavitvijo. Nato je sledil moj del, ki je bila sestavljen iz
  • predstavitve naše Aikikai Zveze, 
  • vsebine raziskave, ki sem jo izvedla med ženskimi aikidokami v Zvezi,
  • ter mojim mnenjem, da je treba raziskovati naprej. 
Za konec sem omenila, da je bila izvedena raziskava pobuda, da bomo imeli ženski seminar konec aprila. Navzoče je zanimala naša Zveza, postavljali so različna vprašanja in dajali svoje nasvete.

Cathrien de Pater je predstavila svojo 25-letno življenjsko pot v aikidu, ki ga je trenirala v različnih krajih po svetu.

Po mojem mnenju na forumu ni bilo veliko povedanega o vodenju, ki naj bi bil glavna tema zaključka. Za zaključek smo imeli delavnico, kjer smo v skupinah odgovarjali na vprašanja in potem izsledke predstavili.

Poleg mene je bil iz Slovenije na srečanju še Jože Petric, ki je odlično pripomogel k enakopravni zastopanosti obeh spolov :-)

O celotnem dogodku si lahko več preberete na uradni IAF strani.

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

!DOPOVEDANO! 13. ZIMSKA AIKIDO ŠOLA V PLANICI 6.01.2022 - 9.01.2022

Obisk Wilka Vriesmana Shihana 18.–19. februarja

Google group Aikido Aikikai - Slovenija