Zakaj smo pogrešali aikido?


Ker krepi naše zdravje – redna vadba aikida povečuje gibčnost, moč in splošno telesno pripravljenost. Pomaga nam razvijati boljše pristope k spoprijemanju s konfliktnimi okoliščinami. Proces učenja in urjenja nam pomaga doseči višjo raven osredotočenosti, ki jo lahko prenesemo tudi v vsakdanje življenje. Vadba aikida zmanjšuje stres in odvrne misli od vsakdanjih obremenitev – vključuje več dihalnih tehnik, ki pripomorejo k zbranosti in umirjenosti, ko smo pod pritiskom. Aikido nam pomaga, da imamo boljši občutek, kaj storiti, če se bomo kdaj znašli v situaciji, ko se bomo morali fizično braniti. Bolj se zavedamo svoje okolice in smo bolj pozorni na situacije, ki bi nas lahko ogrozile. Pomaga nam izboljšati dosežke v tekmovalnem in rekreativnem športu. Nenazadnje pa nas povezuje v skupnost, ki spoštuje vrednote.

Epidemija je posegla tudi v vadbo aikida, a tradicije ni mogla premagati! Aktivnosti naših klubov so se vrnile in mi že čutimo učinke ponovno redne vadbe. Zakaj bi se nam pridružili na treningih? Ker je aikido osmišljena fizična, psihološka, duhovna in preobražajoča praksa – borilna veščina in učinkovit način samoobrambe, kot študija telesnega gibanja pa uči zavedanja telesa in prostora. Vas zanima več?


Aikido izvajamo tako, da se zlijemo z gibanjem napadalca in preusmerimo silo napada, namesto da bi se mu neposredno upirali. Aikido ni tekmovalen. Cilj vadbe aikida ni popolnost določenega koraka ali spretnosti, temveč izboljšanje posameznikovega značaja v skladu z zakonitostmi narave. Vadba aikida je namenjena spodbujanju telesnega in duševnega urjenja glede na stopnjo znanja posamezne spretnosti in redno vadbo, zato je primerna za vsakogar. Trening aikida ni blagodejen le za zdravje, temveč tudi spontano razvija samozavest za vsakdanje življenje. Dojo je idealen kraj za poglobitev razumevanja človeškega duha ter spoznavanje ljudi ne glede na starost, spol ali poklic.

Vadba aikida zmanjšuje mišično napetost in povečuje gibalno svobodo. Izboljšuje telesno pripravljenost ter pomaga krepiti ravnotežje, gibčnost in koordinacijo. Ponavljajoči se padci in vstajanje med vadbo nas naučijo, da zlahka ponovno pridobimo ravnotežje in razvijamo telesno vzdržljivost. Ob prevzemanju ravnotežja nekoga drugega pa se učimo povezanega, a neodvisnega gibanja, pri čemer ohranjamo ravnotežje, medtem ko vodimo partnerja. Gibi aikida so graciozni in tekoči, zato jih lahko izvaja vsakdo v vseh starostnih obdobjih. Posameznik lahko napreduje ne glede na raven svojih telesnih sposobnosti. Pravzaprav aikido pogosto postane nenehno razvijajoča se vseživljenjska študija gibanja. Zaradi večplastne narave vadbe aikida številni učenci na tej izpolnjujoči poti občutijo izboljšano raven energije in dobro počutje.

Vadba aikida podobno kot k razvijanju zavedanja in svobode gibanja prispeva k psihološkemu vpogledu in prilagodljivosti. Spodbuja samorefleksijo in večje zavedanje družbenih interakcij. Uči nas različnih tehnik in načel gibanja, medtem ko delamo z različnimi ljudmi v različnih situacijah. Takšno urjenje spodbuja ustvarjalnost in sposobnost reševanja izzivov. Dlje ko vadimo, globlji je učinek na našo duševnost, kar lahko poveča našo empatijo in čustveno inteligenco. Razvoj zavesti, samozavesti, vzdražljivosti, prilagodljivosti, ustvarjalnosti in empatije so vrednote skupnosti in prispevajo k rasti sposobnosti učinkovitega vodenja. Tako lahko aikido pomembno vpliva na našo skupnost in širšo družbo, tako pa presega spremembe na osebni ravni.

Načelo borilnih veščin je mirno reševanje sporov, vendar si tudi v aikidu vedno prizadevamo biti v položaju, ko lahko po potrebi izkoristimo napadalčeve pomanjkljivosti. Aikido poudarja naravno gibanje in vlaganje minimalnega napora pri izvajanju tehnik. Zato je primeren za vse starostne skupine in različne telesne tipe vseh spolov. Osredotočenost na ravnotežje in varno padanje prispeva k preprečevanju poškodb na tatamijih in v vsakdanjem življenju.

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

!DOPOVEDANO! 13. ZIMSKA AIKIDO ŠOLA V PLANICI 6.01.2022 - 9.01.2022

Google group Aikido Aikikai - Slovenija

Obisk Wilka Vriesmana Shihana 18.–19. februarja