Spoznajte aikido!

Vas aikido zanima, vendar niste prepričani, kako do pravih informacij o tej plemeniti borilni veščini, ki razgiba telo in uravnovesi duha? Za vas smo zbrali nekaj virov.


Aikido je sodobna borilna veščina japonskega izvora, ki temelji na starejših japonskih borilnih veščinah, predvsem na šoli jujutsuja, veliko pa dolguje tudi samurajskemu izročilu. Sredi 20. stoletja jo je zasnoval O-Sensei Morihei Ueshiba. V novem tisočletju pa je aikido prišel tudi v Slovenijo, kjer se širi v društvih pod okriljem Aikikai zveze Slovenije.

Aikido poudarja ohranjanje lastnega dostojanstva v borbi in učinkovito obrambo brez nepotrebnega povzročanja poškodb napadalcu.

Aikido od drugih borilnih veščin loči njegov odnos do napadalca. Njegove tehnike so namreč zasnovane tako, da nevtralizirajo napadalčevo energijo. Glavni cilj aikida je zaustaviti nasilje s čim manj poškodbami. O-Sensei je namreč verjel, da je naloga aikida in vseh borilnih veščin zaščita življenja in ne njegovo uničenje.

Aikido v literaturi

Aikido je relativno mlada borilna veščina, vendar je predvsem v tuji literaturi temeljito popisana. Temeljni del opusa je preveden tudi v angleški jezik. Ustanovitelj Morihei Ueshiba je napisal knjigo z naslovom Budo: Teachings of the Founder of Aikido. Mitsugi Saotome pa knjigo z naslovom Aikido & the Harmony of Nature.

O aikidu so pisali tudi po svetu. Posebno priljubljene so knjige Aikido Principles: Basic Concepts of the Peaceful Martial Art (Stefan Stenudd), Aikido, Iron Balls and Elbow Power (Nick Waites) in Hara, die Erdmitte des Menschen (Karlfried Graf Dürckheim).

Prva knjiga o aikidu v slovenskem jeziku pa je izšla leta 2019. Knjiga z naslovom Iwama Takemusu Aikido – Tehnični program (Paolo Nicola Corallini) na več kot 300 straneh in s skoraj 500 slikami opisuje zgodovino aikida ter prikazuje tehnike od 5. kyuja do 1. dana. »Pri aikidu se poskuša živeti s senzibilnostjo in pozornostjo na konfliktih ali potencialnem nasilju v različnih okoliščinah tako v osebnih odnosih kot tudi v družbi, s ciljem izboljšati svet, v katerem živimo, in dajati zgled drugim,« lahko med drugim preberete.

Aikido na spletu

Bogata zbirka strokovnih in poljudnih člankov, podkastov in video intervjujev o zgodovini aikida, njegovih sodobnih slogih, svetovnih mojstrih in globalni skupnosti je Aikido Journal. Maja je urednik Josh Gold sporočil, da so nadgradili Aikido Journal Academy – podstran z bogato ponudbo video lekcij o tehnikah in drugih izobraževanj ter literature. »Nadgradili smo nekatere starejše tečaje in izdelke ter jih dali na voljo na novi (in boljši) platformi. Zdaj lahko na spletnem mestu najdete video tečaje in knjige mojstrov, kot so Koichi Tohei, Morihiro Saito, Shoji Nishio, T. K. Chiba in drugi. Načrtujemo, da bomo posodobili še večji del našega kataloga izdelkov in ga na Aikido Journal Academy objavili še letos,« je zapisal.

Bogat vir informacij o aikidu (predvsem njegovi zgodovini, razvoju in sodobnih praksah) je spletna stran Aikido Hombu Doja – naslednika dodja, ki ga je leta 1931 v Tokiu zgradil O-Sensei Morihei Ueshiba. Aikido Hombu Dojo je tudi glavni nosilec Aikikai Fundation – krovne organizacije za razvoj in popularizacijo aikida po svetu, pod katero deluje tudi Aikikai zveza Slovenije.

Mednarodni portal za ljubitelje aikida pa je InternationalAikido Federation – zbirka novic iz nacionalnih aikido zvez s celega sveta. Članica mednarodne zveze in European Aikido Federation je tudi Aikikai zveza Slovenije, kamor se prav tako stekajo sveže novice iz Slovenije in sveta. Vabimo vas, da se prijavite na naš elektronski novičnik, da boste vedno obveščeni o aktivnostih zveze in društev.

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

!DOPOVEDANO! 13. ZIMSKA AIKIDO ŠOLA V PLANICI 6.01.2022 - 9.01.2022

Google group Aikido Aikikai - Slovenija

Obisk Wilka Vriesmana Shihana 18.–19. februarja