Mednarodno srečanje z mojstricami aikida v Ljubljani

V ljubljanskem Dokiai doju je pod okriljem Erasmus+ projekta GendAi potekal mednarodni aikido seminar pod vodstvom inštruktoric iz Nizozemske, iz Romunije in Slovenije. Po seminarju se je sestala mednarodna skupina za uravnoteženost spolov v aikidu, v kateri delujejo tudi predstavnice Aikikai zveze Slovenije.


V soboto, 19. marca, se je 23 aikidok iz štirih evropskih držav srečalo na tatamijih Dokiai doja v Ljubljani, kjer je Aikikai zveza Slovenije gostila mednarodni aikido seminar. Vodile so ga inštruktorice iz treh držav, ki sodelujejo v mednarodnem projektu GendAi, financiranem iz Erasmus+ programa. Nacionalne Aikikai zveze Romunije, ki je vodilna partnerica projekta, Nizozemske in Slovenije v sodelovanju z evropsko aikido federacijo EAF (European Aikido Federation) namreč spodbujajo uravnoteženost spolov v aikidu in izpostavljajo ženske inštruktorice aikida. Tako poskušajo pritegniti dekleta in ženske k spoznavanju z aikidom, mojstrice aikida pa predstaviti kot vzornice vsem aikidokam. Iz razlik med ženskami in moškimi, izhajajoč predvsem iz telesnih značilnosti, ki so obojim v prednost in slabost, se namreč lahko vsi veliko naučijo.

Projektni partnerji so se prvič sestali septembra 2021 v Amsterdamu, kjer zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa niso mogli izvesti tudi seminarja. Nato je novembra 2021 v romunskem mestu Cluj-Napoca potekal drugi od štirih načrtovanih mednarodnih dogodkov na temo spolov v aikido kulturi – International Gender Event, v sklopu katerega je mednarodni aikido seminar izvedla vodilna francoska inštruktorica Micheline Tissier Shihan, 6. dan. Nato pa so predstavnice in predstavniki partnerskih držav v projektu GendAi marca 2022 gostovali v Ljubljani. Mednarodni aikido seminar sta vodili inštruktorici Satomi Ishikawa, 5. dan iz Nizozemske in Irina Gaspar, 4. dan iz Romunije, udeležila pa se ga je tudi Staša Pisek, 3. dan, ki v projektu zastopa Aikikai zvezo Slovenije. Zadnji mednarodni dogodek pod okriljem projekta GendAi bo ponovno gostila Romunija.
 

Ženske v aikidu

Mednarodna inštruktorica aikida Satomi Ishikawa je po seminarju odgovorila na nekaj vprašanj, povezanih z razmerjem med spoli v aikidu. Pripovedovala je o prisotnosti žensk v aikidu skozi zgodovino. Kakor v drugih borilnih veščinah so tudi v aikidu sprva bili aktivni predvsem moški, vendar so se kmalu vključile tudi ženske. Nekaj jih je treniralo še pod mentorstvom samega O Senseja Moriheja Uešibe. Danes je ženska populacija v aikidu precej velika. V primerjavi z moškimi pa v mednarodni aikido skupnosti ni prav veliko visoko rangiranih inštruktoric, niti ni veliko žensk vključenih v upravljanje nacionalnih in mednarodnih aikido organizacij in zvez. Povedala je, da razlike med spoli na tatamijih izhajajo iz telesnih značilnosti moških in žensk, pri čemer so ženske običajno šibkejše oziroma bolj krhke. Vendar je prav to na nek način njihova prednost, saj morajo biti bolj dosledne pri izvajanju tehnik, da dosežejo enak učinek kot nekdo, ki ima veliko moči, da potisne, potegne, vodi nasprotnika. Satomi Ishikawa je odraščala z borilnimi veščinami, kar ji je dalo samozavest, disciplino in notranjo moč. V zadnjem delu intervjuja je povedala, kako spodbuja deklice, mlajše in starejše ženske k spoznavanju aikida in sprejemanju te borilne veščine kot življenjski slog.


Pogovor o razmerjih med spoli v aikidu smo posneli tudi z Irino Gaspar, ki pravi, da razlike med akidokami pravzaprav ne izhajajo iz spola, temveč iz telesnega tipa in duha. Povedala je, kako jo je aikido zaznamoval kot žensko in ji pomagal odraščati. Delila pa je tudi svoje poglede na priložnosti za vključevanje žensk v aikido.Sestanek projektnih partnerjev

Tako kot lani septembra na Nizozemskem in novembra v Romuniji so se marca letos v Sloveniji sestali člani konzorcija projekta GendAi. Srečanja v Ljubljani se je poleg Irine Gaspar, ki je vodja projekta, Satomi Ishikawa in Staše Pisek udeležil tudi predstavnik EAF Gergő Pasqualetti, 5. dan, ki koordinira evropske projekte pod okriljem evropske aikido federacije. »Danes je eden od večjih izzivov ne le aikida, temveč tudi drugih borilnih veščin in športov, da je aktivnih vse manj ljudi. Posebno v borilnih veščinah je izhajajoč iz njihove tradicije aktivnih več moških kot žensk. Projekt GendAi je namenjen oblikovanju in izvajanju ukrepov za spodbujanje žensk k vključevanju v aikido in vztrajanju pri njem, prav tako pa za uveljavljanje ženskih inštruktoric aikida kot vzornic tako moškim kot ženskam,« je med drugim povedal v intervjuju o projektu in njegovih pogledih na razmerje med spoli v aikidu.Na sestanku so se projektni partnerji seznanili z dosedanjimi aktivnostmi v posameznih organizacijah in pregledali aktivnosti, ki so še načrtovane. Razveselili so se novice, da bo kmalu dokončana GendAi spletna stran. Začeli pa so načrtovati zadnje srečanje, ki bo septembra letos potekalo v romunskem mestu Cluj-Napoca. Izvedli bodo še en seminar in se ponovno sestali.

Kakšne vtise ima po srečanju v Ljubljani predstavnica Aikikai zveze Slovenije Staša Pisek? »Čeprav smo morali dogodek prilagoditi in sem jaz teden pred soboto obležala s kovidom, zaradi česar nisem mogla niti trenirani niti učiti, je bil dan zelo uspešen. Nismo vedeli, koliko udeležencev bo prišlo, a na koncu je bilo ravno pravšnje število.

Slovenski gosti so pohvalili, da je bil dogodek brezplačen in da je bilo prijetno po dolgem času trenirati v mednarodni skupini, saj smo to v zadnjih dveh letih močno pogrešali. Mlade aikidoke so bile tudi počaščene, da smo jih vključili v izjave po koncu treninga.Tuji gostje so bili hvaležni za naše gostoljubje in organizacijo. Inštruktorice so imele dobro namestitev v bližini doja in blizu centra. V soboto zvečer smo se srečali še na neformalni večerji, kjer so povedali, da se vidi, da potrebujemo več tehničnega treninga in da je lepo videti mlado generacijo, ki je prišla trenirat. Tudi visoko število ženskih udeleženk je bilo razveseljivo.«

 
Aikido demonstracija Satomi Ishikawa, 5. dan, 19. 3. 2022 v Ljubljani.

Avtorica članka: Tina Felicijan
Oblikovanje in vizulano gradivo: Brandician

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

!DOPOVEDANO! 13. ZIMSKA AIKIDO ŠOLA V PLANICI 6.01.2022 - 9.01.2022

Google group Aikido Aikikai - Slovenija

Obisk Wilka Vriesmana Shihana 18.–19. februarja