Partnerji projekta GendAi so se sestali v Romuniji

Predstavnici Aikikai zveze Slovenije sta obiskali Musubi dojo v romunskem mestu Cluj-Napoca, kjer je potekalo zaključno srečanje partnerjev v Erasmus+ projektu GendAi. Zasnovali so smernice za krepitev uravnoteženosti spolov v aikidu, ki jih bodo razširili med klube pod okriljem EAF. Naša inštruktorica Staša Pisek, 3. dan pa je skupaj z inštruktorico Satomi Ishikawa, 5. dan vodila mednarodni seminar.


Cluj-Napoca, 16. in 17. septembra – Eno leto po uvodnem srečanju trilateralnega konzorcija GendAi v Amsterdamu so se projektni partnerji ponovno sestali v Romuniji, kjer so pregledali dosedanje rezultate projekta in začrtali aktivnosti do konca leta, ko se projekt za krepitev uravnoteženosti spolov v aikidu zaključi. Po marčevskem srečanju in mednarodnem seminarju v Ljubljani so zdaj še enkrat obiskali romunsko mesto Cluj-Napoca, kjer deluje vodilna partnerica projekta GendAi nacionalna Aikikai zveza Romunije. V kulturne dediščine polni prestolnici mistične Transilvanije so jih ponovno toplo sprejeli in velikodušno pogostili, pravita Staša in Nika Pisek, ki sta na mednarodnem srečanju zastopali Aikikai zvezo Slovenije. Srečanja pa so se udeležile tudi predstavnice nacionalne Aikikai zveze Nizozemske ter evropske aikido federacije EAF (European Aikido Federation).

Aikikai zveza Slovenije ima odlične odnose z Musubi dojom iz Cluj-Napoca, ki deluje pod okriljem nacionalne Aikikai zveze Romunije, saj so člani slovenskih klubov že nekajkrat obiskali mednarodne seminarje v Romuniji, na katerih gostujejo ugledni inštruktorji.

Srečanje je bilo namenjeno intenzivnemu delovnemu sestanku sodelavcev v projektu, ki razvija metode za spodbujanje uravnoteženosti spolov v aikidu. Erasmus+ projekt GendAi je namreč namenjen promociji aikida kot športne aktivnosti in duhovne prakse, primerne za vse spole. Osredotoča se na pritegovanje začetnic k vadbi aikida, motivacijo žensk za vztrajanje pri aikidu in korake k napredku ter spodbujanje inštruktoric aikida, da se aktivno vključujejo v razvoj te borilne veščine in se angažirajo tudi na vodstvenih položajih klubov, zvez in mednarodnih organizacij.

GendAi poskuša pritegniti dekleta in ženske k spoznavanju z aikidom in jih navdušiti za napredovanje. Mojstrice aikida pa spodbuja k večjemu angažmaju na tatamijih, v klubih, zvezah in mednarodnih organizacijah ter jih predstavlja kot vzornice vsem aikidokam.


Partnerji so se dogovorili, da bodo do zaključka projekta vzpostavili spletno stran, na kateri bodo povzete aktivnosti v projektu, služila pa bo tudi za širjenje napotkov za krepitev uravnoteženosti spolov v aikidu. Oblikovali so namreč priročnik z klube, v katerem so zbrali napotke, kako pritegniti ženske k vadbi aikida in jih motivirati, da (p)ostanejo aktive v klubih, ter kako spodbuditi inštruktorice k uveljavljenju v športnem menedžmentu. Srečanje je pospremil mednarodni seminar, na katerem se je zbralo okrog 40 udeležencev vseh generacij, spolov in stopenj znanja. Skupaj z inštruktorico Satomi Ishikawa, 5. dan z Nizozemske ga je vodila slovenska inštruktorica Staša Pisek, 3. dan.


O mednarodnem seminarju je poročal tudi romunski časopis Monitorul in objavil fotografije. 

 


Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

!ODPOVEDANO! 13. ZIMSKA AIKIDO ŠOLA V PLANICI 6.01.2022 - 9.01.2022

Obisk Wilka Vriesmana Shihana 18.–19. februarja

Google group Aikido Aikikai - Slovenija