Smo del mednarodne družine

Aikido je doma na Japonskem, a se je ta veščina samoobrambe in umetnost bivanja razširila po vsem svetu. Tako smo tudi aikidoke v Sloveniji, ki treniramo pod okriljem Aikikai zveze Slovenije, del velike mednarodne družine. Kaj nam to prinaša?Aikikai zveza Slovenije povezuje slovenska aikido društva in je krovna organizacija za negovanje, razvoj in promocijo aikida pri nas. Deluje v skladu z usmeritvami in merili kakovosti svetovnega sedeža aikida – Aikikai fundacije, ki je krovna aikido organizacija v svetovnem merilu. Leta 1940 jo je uradno priznala japonska vlada in ji zaupala varstvo te pomembne nacionalne kulturne dediščine. Njen začetnik je Doshu Morihei Ueshiba, ki je v 20. letih prejšnjega stoletja razvil aikido, leta 1931 pa ustanovil Aikido Hombu Dojo, od koder se je aikido razširil v več kot 130 držav po vsem svetu. Aikikai fundacija ustanavlja in podpira aikido šole in hčerinske dodje, izobražuje inštruktorje, izdaja literaturo in druge publikacije o aikidu, izvaja javne prikaze aikida in delavnice ter z raznimi drugimi aktivnostmi skrbi za promocijo aikida. Predvsem pa daje smernice za vadbo aikida v skladu s tradicijo in tako vzdržuje standard. Prizna in sprejme le tiste aikido organizacije, ki delujejo v skladu s pravili svetovnega sedeža aikida in vestno negujejo dediščino ustanovitelja aikida.

Da je Aikikai fundacija priznala in sprejela Aikikai zvezo Slovenije pod svoje okrilje, je dokaz kakovostnega dela klubov na področju negovanja, razvoja in promocije aikida pri nas.

Aikikai zveza Slovenije je članica več mednarodnih organizacij – poleg Aikikai fundacije tudi Mednarodne aikido zveze (IAF), Evropske aikido federacije (EAF) in Olimpijskega komiteja Slovenije. Tako je slovenska zveza mednarodna predstavnica aikida za Slovenijo ter uradno priznana kot nacionalna panožna zveza.

Lahko tvorno sodeluje pri aktivnostih mednarodnih organizacij. Med drugim lahko z EAF sodeluje v Erasmus+ projektih, ki jih sofinancira Evropska unija. Prav zdaj poteka projekt za spodbujanje ravnotežja med spoli v aikidu Gend Ai, pri katerem slovenska zveza sodeluje z Romunsko in Nizozemsko. S članstvom v mednarodnih aikido organizacijah se nam odpirajo nove priložnosti za povezovanje, izmenjavo izkušenj, sklepanje prijateljstev in sodelovanje pri razvoju aikida doma in po svetu.

Članstvo v mednarodnih aikido organizacijah zvezi omogoča, da člane oskrbuje z informacijami iz sveta aikida in zagotavlja visoko stopnjo kakovosti aktivnosti. Lahko usposablja inštruktorje v skladu z merili Homu Dodja, po katerih izvaja tudi izpite in podeljuje stopnje, po katerih napredujejo aikidoke. Člani slovenskih klubov imajo dostop do drugih klubov pod okriljem Aikikai fundacije, udeležujejo se lahko treningov in mednarodnih seminarjev aikida na različnih koncih sveta. 


Kot člani mednarodnih organizacij imamo dostop do najboljših svetovnih učiteljev akida, ki nam prenašajo kvalitetno znanje. 

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

!ODPOVEDANO! 13. ZIMSKA AIKIDO ŠOLA V PLANICI 6.01.2022 - 9.01.2022

Obisk Wilka Vriesmana Shihana 18.–19. februarja

Google group Aikido Aikikai - Slovenija